Nasiona lnu to jedne z najzdrowszych produktów na świecie, które mają działanie przeciwnowotworowe, korzystnie wpływają na poprawę wyników w leczeniu insulinooporności, cukrzycy, a także chorobie wieńcowej.
Warto dodawać je do jogurtów, kefirów, włączać do przekąski z owocami i orzechami
Warto również dodawać kakao do przekąski ( ma korzystny wpływ na układ krążenia, ze względu na dużą zawartość polifenoli)
Nasiona lnu: 10g, czyli 1 łyżka ma 50 kcal
Jakie kupować? Całe nasiona.
Kiedy je mielić ? Najlepiej przed spożyciem, dłuższe przechowywanie mielonych nasion lnu może powodować jełczenie. Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Nie ma różnicy czy wybierzesz brązowe czy złote nasiona lnu
Nie ma też aż tak dużej różnicy między nasionami lnu lub nasionami chia (aspekt ekonomiczny-chia są droższe)
Optymalna ilość (2-3 łyżki/dzień)
Siemię lniane ma również wpływ na redukcję masy ciała ze względu na opóźnianie opróżniania żołądka, co także przyczynia się do obniżania stężenia glukozy we krwi; dodatkowo zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelicie, a także zwiększa uczucie sytości.
Wpływa na obniżenie stężenia markerów zapalnych u osób cierpiących na chorobę wieńcową, PCOS, niealkoholowe stłuszczenie wątroby (wpływa na obniżenie enzymów wątrobowych ALAT i ASPAT)
obniża poziom cholesterolu, cholesterolu LDL, trójglicerydów! (istotne w obniżeniu ryzyka wystąpienia zawału lub udaru)
ważne w uregulowaniu ciśnienia tętniczego (obniża przy regularnym stosowaniu)
działają przeciwzapalnie wobec komórek nerwowych (chronią przed uszkodzeniami, obniżając ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych)
zawiera związki, które działają bezpośrednio na komórki rakowe, to m.in. powstający w jelitach z rozkładu lignanów enterolakton- powiązany z obniżoną zachorowalnością na raka piersi, jelita, okrężnicy, prostaty, i m.in. płuc
Siemię lniane może zastąpić dodatek jajka. Aby uzyskać kleik, należy dwie łyżki mielonego siemienia lnianego zalać 50 ml wrzątku i poczekać kilka minut. Możesz wykorzystać w przygotowaniu ciast (słodkich, wytrawnych), w przygotowaniu chleba, a także stosuje się ją jako dodatek klejący ciasto, np. naleśnikowe. Kleik można dodać też np. do masy na kotlety mielone.